Merkez / Sivas
Merkez / Sivas
Çiğ köftenin protein ve B1 vitaminleri açısından zengin olması sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesine de yardımcı olur.
Yapılan araştırmalara göre çiğ köftenin içerisinde kullanılan malzemelerin faydalarını sayacak olursak:
Esmer Bulgur : Çiğ köfte yapımında çoğunlukla kullanılan esmer bulgur özellikle B grubu vitaminler içermesi ve madensel tuzları bünyesinde saklaması nedeniyle çok değerli bir besin maddesidir. Bu bulgur ile yapılan çiğ köfte daha koyu renktedir. Köfte yoğurma işlemi daha hızlı ve daha kolaydır. Besin değeri yüksektir. Sindirimi kolaydır. Vücutta yağ toplanmasını engeller. Kolesterolün azalmasını sağlar ve kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen lignan maddesini içerir.
Kırmızı Biber : Kanseri, kalp hastalığını önlemek ve zehirli kimyasallardan kurtulmak için yardımcı olur.
Kimyon : İştah açar, hazımsızlığı giderir, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler.
Nar Ekşisi : Şeker hastalığına iyi gelir, tansiyonu düzenler, enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır.
Maydanoz : Demir deposudur, zayıflamaya yardımcı olur, kanı temizler, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
Ceviz : Omega 3 ve omega 6 doymamış yağ asitleri içerdiğinden kanser ve kalp hastalıklarına karşı önem taşır. Ayrıca kolestrolü düşürür ve yaşlanmayı geciktirir.
Fındık:
Nane : Nefes almayı kolaylaştırır, astım, grip ve bronşite iyi gelir.
Sarımsak : Yüksek tansiyonu düşürür, iştah açar, solunum ve hazım sistemindeki mikropları öldürür, grip, tifo ve difteri gibi salgın hastalıklar sırasında faydalıdır.
Enerji (kcal) | 257 |
---|---|
Protein (g) | 6,80 |
Yağ (g) | 9,96 |
Karbonhidrat (g) | 33,68 |